Kategóriák
Biblioterápia

Biblioterápia vagy irodalomterápia? 9 dolog, amit te is megkérdeznél egy irodalomterapeutától

Néhány személyes gondolat és tapasztalat a biblioterápiáról

Ebben a cikkben röviden összefoglalom, hogy mi a biblioterápia jelentése és a módszer lényege, illetve megválaszolom a biblioterápiával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. A végén még 7 tippet is adok ahhoz, hogy hogyan válaszd ki a neked legmegfelelőbb csoportot.

A biblioterápiás vagy irodalomterápiás csoport egy olyan önismereti csoportot jelent, ahol irodalmi szövegek segítségével ismerjük meg jobban önmagunkat.

A biblioterápia és az irodalomterápia lényegében egymás szinonimájaként használatos, nagyjából ugyanazt jelenti a két szó. Mi, magyarok az irodalomterápia kifejezést általában azért használjuk szívesebben, mert a biblioterápiáról sokaknak a Biblia jut eszébe, esetleg keverhetik a bibliodrámával.

Vannak, akik abban látják a két szó jelentésének különbségét, hogy az irodalomterápia kifejezetten szépirodalmi szövegekkel dolgozik, míg a biblioterápia bármilyen szöveget felhasznál, pl. dalszöveg, blogbejegyzés stb.

Kinek való a biblioterápia?

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Nem csak „magyar faktosoknak” ajánlott.

A biblioterápia nem magyaróra, nem az érdekel minket, hogy egy vers mitől szép, hanem a bennünk kiváltott érzésekről, gondolatokról beszélgetünk. Nem az irodalmi művet akarjuk jobban megérteni, hanem önmagunkat.

Biblioterápia-olvasni és megbeszélni
Együtt olvasni és megosztani tapasztalatainkat

Tedd félre azokat a félelmeket, amelyeket esetleg még az iskolai magyarórák során szereztél be!

Nem baj, ha

 • ha nem tudsz verset elemezni,
 • nem érzed magadat elég műveltnek vagy olvasottnak,
 • nem szeretsz szépirodalmat olvasni, és főképp kortárs verseket nem,
 • nem szoktad érteni a modern verseket,
 • soha nem voltál jó fogalmazásból

Próbáld az élet felől nézni az irodalmat!

Meg fogsz lepődni: erre mindenféle előzetes képzettség nélkül is képes vagy!

Mi történik egy biblioterápiás foglalkozáson?

Egy ráhangolódó „Hogy vagy?” kör után a csoportvezető kioszt egy rövidebb szöveget, általában verset vagy novellát, majd arról kezdünk el beszélgetni, hogy

„Én hol vagyok a szövegben?”

„Mi az, ami nekem is ismerős érzés, szituáció a mindennapjaimból?”

Előfordulhat, hogy teljes elutasítást vált ki belőled a szöveg. Mi ilyenkor a teendő?

 • Ha van kedved, kicsit elgondolkozhatsz azon, hogy mi lehet ennek az elzárkózásnak a hátterében.
 • Vagy hallgathatod a többieket, nem elvárás, hogy mindig mindenkinek minden szöveghez vagy témához hozzá kell szólnia.
 • És előfordul az is, hogy valaki több alkalmat is csendben végig ül, míg meg tudja osztani a benyomásait a csoporttal. Néha nem is olyan könnyű rögtön magunkat adni egy új közösségben.

Ha szeretnéd a gyakorlatban is kipróbálni az irodalomterápiát, folyamatosan induló új csoportjaimról itt találhatsz információt: https://xn--irodalomterpia-5gb.hu/

Miben áll a közös olvasás terápiás hatása?

Az olvasásnak már önmagában is van terápiás hatása, ezt minden olvasni szerető ember tapasztalta, ha nem is fogalmazta ezt meg ilyen konkrétan a maga számára. Különben nem lennének „letehetetlen” könyvek, számunkra feledhetetlen olvasmányok.

A közös olvasás a csoport erejét adja ehhez a folyamathoz.

Biblioterápia-együtt olvasni boldogság
Biblioterápia-együtt olvasni jobb

A max. 8-12 fős kiscsoportban figyelmesen meghallgatják a mondanivalódat, és te is értő figyelemmel fordulsz a másik ember felé.

A biblioterápiás csoportban nem kritizálunk, nem adunk tanácsokat, csak meghallgatunk. Azáltal, hogy kimondod, ami foglalkoztat, és vannak, akik érdeklődve, elfogadóan meghallgatják, máris közelebb jutottál a megoldáshoz.

A biblioterápiás foglalkozás egyfajta művészetterápia, amelyben az olvasás mellett főképp kreatív írás feladatokat használunk.

Ez utóbbiak célja nem egy irodalmi műalkotás létrehozása, hanem hogy kiírd magadból azt, ami feljönni szeretne a téma kapcsán.

A biblioterápiás csoport életadó ereje

A biblioterápiás csoport mint elfogadó, támogató közeg abban segít, hogy rá merj nézni, majd elkezdd megoldani a problémáidat.

Meghallgatva a többiek megosztását, más nézőpontokat ismersz meg, akár saját helyzetedet is kezded másképp látni, vagy éppen rájössz, hogy ami neked gondot okoz, az másnak sem könnyű, nem vagy egyedül ezzel.

Főképp az ún. zárt csoportokban alakul ki egy erős közösségi érzés már 2-3 alkalom után.

A zárt csoport azt jelenti, hogy a tagok 6-12 alkalomra „szerződnek” egymással. Igyekeznek minden alkalmon ott lenni. Abbahagyni a biblioterápiás csoportot persze lehet, de új tagok nem csatlakozhatnak menet közben.

Mire jó a biblioterápia?

Önismeret, személyiségfejlesztés, az általános „jóllétem” javítása – többek között erre a három területre is hatással van a biblioterápia.

A csoportban, a szöveggel foglalkozva új impulzusokat kapsz, megnyílsz a többiek felé, visszajelzéseket kapsz és adsz, kreatív energiák szabadulnak fel benned – egy szóval kezded jobban érezni magad.

A szöveg és a többiek megosztása nézőpontváltásra ösztönöz, vagy arra sarkall, hogy tudatosítsd saját spontán reakcióidat, láss rá elakadásaidra.

Miért hasznos tényleg a biblioterápia?

A biblioterápia a szöveg által a csoporttagokban kiváltott érzésekkel dolgozik.

Miközben a csoporttag keresi a szöveg és a saját élete közötti kapcsolódási pontokat, elkezdi pontosabban megérteni saját helyzetét. Lehetséges megoldásokat kereshet vagy azokról hallhat a többiektől.

Egy biztonságos, elfogadó közeg segítségével olyan dolgokra is ráébredhet az ember önmagával kapcsolatban, amelyek eddig rejtve voltak előtte.

Biblioterápia-olvasd magad boldoggá
Jelentkezz biblioterápiás csoportunkba

A biblioerápia sok élethelyzetben segíthet.

Többek között hasznos lehet a kiégés megelőzésében és csökkentésében is, erről itt írtam részletesebben: https://xn--irodalomterpia-5gb.hu/hogyan-segithet-az-irodalomterapia-ha-mar-nem-birod-tovabb/

7 tipp a megfelelő irodalomterápiás csoport kiválasztásához

 1. Ha szeretnél belekóstolni a módszerbe, válassz egy nyitott csoportot, ahol elköteleződés nélkül részt vehetsz az alkalmakon.
 2. Nyitott csoportokat általában könyvtárakban találhatsz.
 3. A nyitott csoport hátránya, hogy soha sem lehet előre tudni, hányan lesznek jelen. Lehet, hogy hatan, lehet, hogy harmincan.
 4. Ha szeretnél egy mélyebb önismereti munkába belevágni, inkább a zárt csoportokat ajánlom. Itt ugyanis egy meghatározott ideig rendszeresen ugyanazokkal az emberekkel találkozol.
 5. Nézd meg, hogy ki vezeti a csoportot! Keress rá a facebookon vagy a google keresőjében! Így képet kaphatsz szakmai felkészültségéről, személyiségéről, életkoráról. Kérdezz tőle e-mailben vagy messengeren!
 6. Minden biblioterapeutának megvan a saját stílusa. A biblioterapeuták egy kétéves posztgraduális egyetemi képzést végeznek el, de eredeti diplomájuk különféle lehet: pl. könyvtáros, magyartanár, szociális munkás, pszichológus, de akár jogász vagy művelődésszervező is. Ez pedig nyilván befolyásolja biblioterapeutaként is a stílusukat. Sőt vannak olyanok is, akik rövidebb képzések elvégzése után vezetnek irodalomterápiás csoportokat.
 7. Végül ne feledd! Mindenki csak odáig tud téged vezetni, ahol tart élettapasztalatban, szakmai képzettségben, gyakorlatban. Az életközépi válságodat valószínű nem fogod tudni megbeszélni egy huszonöt éves terapeutával.

Mitől működik annyira jól a biblioterápia?

Amikor egy könyv olvasása közben hasonló élethelyzettel vagy érzésekkel találkozunk, mint amit mi is megéltünk, mindjárt azzal a jó érzéssel folytatjuk a könyvet, hogy nem vagyunk egyedül, mások is küzdenek hasonló problémákkal. Esetleg kíváncsiak vagyunk, hogy az a szereplő hogyan fogja megoldani azt a nehéz helyzetet.

Az ismerősség, a ráismerés érzése önmagában még nem hoz megoldást számunkra, de elindít azon az úton, hogy elkezdjünk bátrabban foglalkozni a problémánkkal.

A biblioterápiás csoportban a szöveg elolvasása utáni első körben arról beszélgetünk, hogy kinek mi ismerős a szövegben a saját életéből.

Már annak is nagy jelentősége van, ha egy dologról, ami foglalkoztat, beszélni mersz valakivel, nemcsak magadba fojtod, és rágódsz rajta. Ha ez egy csoportban történik, annak az az előnye, hogy a saját nézőpontod mellett megismerhetsz más nézőpontokat, tapasztalatokat is. Biztos lesz, aki hasonló nehézséggel küzd, mint te, lesz, aki már túl van rajta, más ugyanezt a dolgot teljesen másképp élte meg stb.

Hogyan működik a biblioterápia?

Érdekes tapasztalat volt nekem például egy csoportban, ahol különböző korosztályhoz tartozó résztvevők beszélgettek a felnőtté válásról, a szülőkről való leszakadásról, hogy egy húszéves lánynak az adott a legtöbbet, hogy egy ötven év körüli asszony gondolatait meghallgathatta, akinek hasonló korú gyerekei vannak, mint ő. Úgy érezte, hogy ezáltal mintha a saját édesanyja nézőpontjába is betekintést nyerhetett volna.

Másrészt az is fontos, hogy a bennünk kavargó érzéseknek formát kell adnunk. Össze kell rendeznünk az érzéseinket, reflektálnunk kell arra, hogy mi történik bennünk, ha ezt el akarjuk mondani másoknak.

Miközben keressük a megfelelő szavakat, magunkat is elkezdjük jobban megérteni. Ehhez az önmegértéshez nyújthatnak segítséget az expresszív írásgyakorlatok. Például a csoportban kapott verset átírod úgy, hogy a te jelenlegi állapotodra legyen igaz. Vagy minden nap csak 10 percet írsz egy-egy érzésről vagy gondolatról, amely téged nagyon foglalkoztat.

Biblioterápia-kreatív írásgyakorlatok
Kreatív írás feladatokkal is találkozhatsz a biblioterápián

Ezeket az írásokat csak akkor kell felolvasnod természetesen, ha szeretnéd. Nincs semmiféle kényszer és főképp nem szépirodalmi igényű művek létrehozása a cél.

Egy cikkemben az olvasat.hu irodalmi portálon további részleteket olvashatsz még a témáról: http://olvasat.hu/bevezetes-az-irodalomterapiaba-avagy-mar-az-olvasas-is-terapia/

Még nagyon sokáig és nagyon lelkesen tudnék mesélni a biblioterápiáról, de azt javaslom, próbáld ki te magad! Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni.

Ha kedvet kaptál az irodalomterápiához, bátran érdeklődj a következő csoportomról: az irodalomterapia.kilato@gmail.com e-mail címen. Várlak szeretettel! 🙂

dr. Kollarits Krisztina irodalomterapeuta

11 hozzászólás a(z) “Biblioterápia vagy irodalomterápia? 9 dolog, amit te is megkérdeznél egy irodalomterapeutától” című bejegyzéshez

Azt szeretném kérdezni, hogy minden korosztálynak jó az irodalomterápia?
Van olyan korosztály, akinek nem ajánlod?

Mindenkinek ajánlom az irodalomterápiát, aki képes önállóan elolvasni és értelmezni egy legalább néhány soros szöveget. Természetesen teljesen más szövegekkel és módszertannal kell dolgozni egy gyerekcsoporttal, mint a felnőttekkel. A szöveg kiválasztásánál figyelembe kell venni a csoporttagok képzettségi szintjét is.

Szeretnék érdeklődni, hogy online formában lesz-e a képzés. Illetve szeretnék regisztrálni a képzésre

Kedves Mária! Reményeim szerint már lehet május elején kiscsoportos alkalmakat tartani. 🙂 Jelentkezését rögzítem, a részletekkel később jelentkezem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük