Kategóriák
Biblioterápia

Bibliterápia képzés, de hol?

Ha még nem döntöttél, olvass tovább! Személyes tapasztalataim a biblioterápia képzésekről, és egy összehasonlító táblázat négy egyetem tandíjáról, kreditszámról, jelentkezési határidőkről. Remélem, hasznosnak fogod találni.

Azért szeretnék neked segíteni néhány mérlegelendő szempont megadásával, mert tudom, hogy milyen nehéz a megfelelő képzés kiválasztása. Egyáltalán nem voltam könnyű helyzetben, amikor öt évvel ezelőtt elkezdtem érdeklődni a biblioterápia iránt. Csak nehezen találtam olyan alkalmakat, ahol a gyakorlatban megtapasztalhattam, hogy miről is van szó, és az általam kiválasztott és elvégzett biblioterápiás (irodalomterápiás) képzésekre is véletlenszerűen találtam rá. Ma már kicsit talán könnyebb a tájékozódás, négy egyetem is kínál posztgraduális biblioterápiás képzést, de lehet, hogy a bőség zavara okozza most a nehézséget.

 Én először a Petőfi Irodalmi Múzeumban végeztem el egy 120 órás pedagógus továbbképzést dr. Imrei Andrea és Dobrovai Zita vezetésével. Majd a Pécsi Tudományegyetem 4 féléves posztgraduális képzésén folytattam tanulmányaimat, ahol dr. Béres Judit vezette a csoportunkat.

Mindkét képzés nagyon tetszett, a PIM-es jóval gyakorlatorientáltabb volt, nyilván az idő rövidsége miatt is. Imrei Andrera és Dobrovai Zita most a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen vezetik a 4 féléves biblioterápiás képzést. A képzésről a lényeges infókat és az oktatók névsorát itt találod: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=845066813014081&id=422994095221357

Továbbá érdemes felkeresni a Pázmány honlapját is a képzéssel kapcsolatban: https://btk.ppke.hu/oktatas/tovabbkepzesek/szakiranyu-tovabbkepzesek/biblioterapia?fbclid=IwAR0_KxfvKsQVJDwUXysroXihXSAgQL0e3d9e0XmBSB_YlHvTzNDs5g5-6rU

Akárcsak a Pécsi Tudományegyetemen, itt is kiváló szakemberek tanítanak. Viszont kevesebben fogják ajánlani, hiszen a tavalyi évben indult csak el, míg a Pécsi Egyetemen már több évfolyamnyi biblioterapeuta végzett.

A Pázmány egyetemi képzését nem próbáltam ki, tehát csak a szakmai névsorra és a tanegységek elnevezésére hagyatkozva ajánlom neked. A Pázmányon van egy olyan tanegység, amely a Pécsi Egyetemen nincs: ez a Pszichodráma alapjai. Számomra plusz pont az is, hogy Boldizsár Ildikó meseterapeuta is tanít ott. A Pázmányon 68 órás az önismereti modul, tehát rövidebb, mint Pécsett, van viszont 60 óra önálló gyakorlat szupervízióval és 15 óra hospitálás.

A Pécsi Egyetemnek egyik fő erőssége a 100 órás önismereti képzés. Ennek jelentőségéről itt olvashatsz: https://www.facebook.com/biblioterapiaptebtk/posts/2028371007304283

Persze ha te már egy másik képzésben elvégeztél egy hosszabb önismereti képzést, akkor ez neked inkább hátrány. Ilyenkor megkapod a felmentést, ha nem akarsz járni.

A Pécsi Egyetem képzéséről további részleteket itt találsz: https://btk.pte.hu/hu/felvetelizoknek/szakvalaszto/biblioterapia-szakiranyu-tovabbkepzes

Újdonság az is, hogy idén először szóbeli motivációs beszélgetést is tartanak a jelentkezőkkel: https://www.facebook.com/biblioterapiaptebtk/posts/2028321620642555

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem képzéséről nincs személyes tapasztalatom. Az előző két egyetemhez hasonlóan 4 féléves a képzés. Hogy 120 kredites-e, mint az előző kettő, arról nem találtam információt. Mellette szólhat, hogy olcsóbb, félévente 35-45.000 Ft-ot megspórolsz, ha ide jársz. A képzés helyszíne Debrecen. A földrajzi közelség is lehet egy szempont. DRHE Felnőttképzési Központ

Végül a Kaposváron a Szent István Egyetem Pedagógiai Karán is lehet tanulni biblioterápiát. Ez azonban csak két féléves, 60 kredit. Vagyis sokkal rövidebb. Szintén 35-45.000 Ft-ot megtakaríthatsz félévente az első két egyetem képzéséhez képest. Lehet szempont a földrajzi közelség is. Legkevésbé a kaposvári képzést ajánlanám, főképp rövidsége miatt. Szerintem kóstolónak jó, de ennyi idő alatt nem igazán lehet sokoldalú képzést adni. De személyes tapasztalatom nincs, ez csak feltételezés. Szakirányú továbbképzések | Szent István Egyetem Kaposvári Campus (szie.hu)

A kaposvári egyetem képzését az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campus-án is elvégezheted. Részletek itt: http://avkf.hu/index.php/kepzesek/szakiranyu-tovabbkepzes/fejleszto-biblioterapia-szakiranyu-tovabbkepzesi-szak/

És most lássuk a táblázatot. Figyelj arra, hogy melyik egyetemen mi a jelentkezési határidő, nehogy a végén ez döntsön! Jó választást, jó tanulást!

egyetem neveképzés helyetanórák idejefélévek számakreditszámköltség/félévjelentkezési határidő
Pécsi Tudományegyetem BTK (PTE)Pécs, Budapestkéthetente péntek és szombat4120160.000 Ft2021.08.15
Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK (PPKE) Budapesthetente péntek, szombat4120170.000 Ft2021.07.20
Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE)Debrecenhavonta 2 alkalom péntek, szombat4?125.000 Ft2021.06.30
Szent István Egyetem Pedagógiai Kar (Kaposvár)Kaposvárhavonta péntek, szombat260125.0002021.08.23

Ha hasznosnak találtad ezt az összefoglalót, ne felejtsd el megosztani a facebookon vagy elküldeni üzenetben! Talán másnak is segíthet! Köszönöm.

Az észrevételek és az egyetemek frissülő adatközlése alapján az eredeti cikkemet frissítettem 2021.06.28-án.

dr. Kollarits Krisztina irodalomterapeuta

17 hozzászólás a(z) “Bibliterápia képzés, de hol?” című bejegyzéshez

Szuper kis összefoglaló! Én is a PIM 120 órás irodalomterápiás képzésére jártam, amivel teljesen elégedett voltam. Ott sajátélmény megszerzésével, elméleti órákkal, majd saját foglalkozások tervezésével és tartásával szereztük meg az alaptudást. Nagyon jó élményeket, hihetetlenül jó csoporttársakat, oktatókat ismertem meg, mert valljuk be, aki szeret olvasni, az rossz ember nem lehet. 🙂 Az ott tanultak gazdagították az eszköztáramat, szenvedélybeteg fiataloknak segítek talpra állni.

Szia Andi! Köszi a hozzászólásodat. Szerintem is az irodalomterápia egyik nagy értéke, hogy egy jó, elfogadó csoport tagja lehet az ember.

Köszönjük, nagyon hasznos összefoglaló, igazi segítség lesz azoknak, akik most keresgélnek :)! Nekem is a PIM képzéséről és Pécsről vannak tapasztalataim. Azt, amit ma csinálok, jórészt Imrei Andrea gyakorlatán nevelődve tanultam, de hogy mit hogyan és miért (esetleg miért ne), abban a pécsi képzés, elsősorban Béres Judit és a személyközpontú szemlélet sokat formált.

Köszi, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat. Szerintem is érdemes akár több képzést is kipróbálni. Nyilván mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. És a végén úgyis mindenki kialakítja a saját stílusát.

Nekem csak a PTE képzéséről vannak tapasztalataim. Az első olyan képzés, amit „csak” a kíváncsiság miatt végeztem el. Nagyon szerettem. Kiemelten fontosnak tartom az önismereti órákat és a képzés gyakorlatiasságát. Mindenféle téren nagyon sokat kaptam.

Kedves Krisztina! Köszönjük a szubjektív összefoglalót, ahhoz hogy valóban dönteni segítsen, kicsit sok benne a tapasztalat nélküli feltételezés, valamint a szimpátia alapú kiemelés/elhallgatás. A PTE BTK oldalán az eredeti szakleírás olvasható, amelyben az oktatók neve mindig frissítésre kerül. A PTE BTK Biblioterápia c. Facebook oldalon jó ideje fotóval, bemutatással is meg lehet nézni, kik tanítanak a szakon. Kitesszük frissen is, hogy jobban szem előtt legyen! Kiegészítés: az AVKF-en is van felsőfokú képzés. Kimaradtak az egyetemi pedagógustovábbképzések pl. KRE.

Kedves Judit! Köszönöm az észrevételeket, és szívesen javítom a cikkben is az információkat. Újra felmentem a Pécsi Egyetem honlapjára, és ott a cikkemben említett fájlt találtam: Munkaanyag, 9. verzió, 2013. aug. 22. (pte.hu).
Erre gondoltál, ez az aktualizált változat? Csak azért kérdezem, mert nincs rajta dátum, és a fájl neve kicsit megtévesztő, szerintem érdemes lenne átnevezni és a szöveget dátumozni. Vagy ha másik fájlról van szó, akkor kérlek, küldd el a linket, hogy betehessem a cikkbe.
Az AVKF-es infót bele fogom foglalni a szövegbe, úgy látom, hogy ez a kaposvári vonal: két féléves és 60 kredites. Én inkább az alaposabb képzések pártján vagyok. És itt persze felmerül az a kérdés is, hogy ezek a különböző kreditszámú és mélységű képzések ugyanolyan papírt adnak a végén? És hogy ez jó-e így? A Károly képzése ahogy látom speciálisabb, hiszen csak pedagógusoknak, pedagógus szakvizsga keretében ad betekintést a biblioterápiába. Mivel nem tisztán biblioterápiás képzés, eltekintek tőle, hogy részletesebben ismertessem. Azért említés szintjén be fogom linkelni. Felmentem a facebook oldalatokra is. Próbáltam visszakeresni a tanárok bemutatkozását, de már annyi más poszt van azóta, hogy szerintem inkább egy külön kis honlapon lenne jó bemutatni őket és a képzést. Jó reklám lenne, és néhány ezer forintból létre lehet hozni egy wordpress oldalt. A blog személyes műfaj, és én hangsúlyoztam is a cikkemben, hogy az én személyes tapasztalataimat fogom megosztani az érdeklődőkkel. Ugyanakkor örülök, ha minél többen hozzászólnának ehhez a témához, elmondanák saját tapasztalataikat, és úgy tényleg egy még teljesebb kép alakulna ki a képzésekről. Az én véleményem csak egy vélemény, és nem is akar több lenni.

Kedves Krisztina! A képzésünk Facebook oldalán (PTE BTK Biblioterápia) és a karunk honlapján (https://btk.pte.hu/hu/felvetelizoknek/szakvalaszto/biblioterapia-szakiranyu-tovabbkepzes) minden friss és fontos információ rendelkezésére áll annak, aki valóban tájékozódni szeretne. A Facebook oldalunkon a képzések rövid, tényszerű áttekintése is szerepel most már. Szomorú, hogy ebből az apropóból. Ezekben a posztokban jó elv lehetne, ami a biblioterápia űzése és a képzések hírelése kapcsán is: „Ne árts!”

Kedves Judit! Már a múltkori megjegyzésed után megnéztem a javasolt helyeket, és belinkeltem a cikkbe mind az egyetemi, mind a facebook linket, és javítottam a szöveget is.

Kedves Krisztina!
A Pázmányon a saját élmény modul 68 óra.
Köszönöm a segítséged! A csoporton belüli önálló gyakorlat szupervízióval összesen 60 óra, hospitálás 15 óra. Az oktatóink nevét megtalálod a Pázmány honlapján. Ezt hamarosan frissíteni fogom.

Köszönöm szépen a hasznos információkat! Szeretnék elvégezni egy ilyen képzést, mindegyik tetszik.Sajnos az anyagiak hiányoznak.
Pécsett végeztem a JPTE-n, így oda
is szívesen mennék, v.Kaposvárra. Addig is autodidaktaként tanulom, és sokat olvasok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük