Kategóriák
Biblioterápia

Miért olyan nehéz nemet mondani? Megtanulható egyáltalán? Teszteld magad!

Ha veled is előfordult már, hogy igent mondtál egy kérésre, feladatra, amikor szíved szerint nemet szerettél volna, akkor olvass tovább!

Mondj bátran nemet!
Bátran nemet mondhatsz!

Miért félünk nemet mondani?

Érdekes, hogy amikor tulajdonunkat határok építésével védjük meg másoktól, például a kertünket kerítéssel, vagy a lakásunkat zárható ajtóval, ezért senki nem tart minket önzőnek, és mi sem érzünk bűntudatot emiatt.

Amikor azonban arról van szó, hogy saját magunkat, személyes jóllétünket kell megvédenünk pl. egy állandóan kölcsönkérő baráttól, egy energiavámpír rokontól vagy a főnökünk túlzott elvárásaitól, elbizonytalanodunk. A legtöbb ember csak nehezen dönti el, hogy hallgasson-e arra a belső hangra, amely ilyen szituációkban hevesen tiltakozik, vagy nyeljen egyet, és mondjon igent a másik kérésére.

Engedékeny vagy önzetlen vagy?

 • Az engedékeny emberek túl sok felelősséget vesznek magukra, és túl kevés határt szabnak, de nem a saját, szabad döntésük alapján, hanem félelemből. Kívül önfeláldozást mutatnak, de belül neheztelnek. Nem merik szóvá tenni szükségleteiket, de titokban arra várnak, hogy a másik „vegye észre magát”, és ne kérjen tőle olyat, amit nem szeretne megcsinálni.
 • Az önzetlen ember észreveszi a másik ember szükségleteit, vágyait, és hajlandó lemondani akár a saját vágyai kielégítéséről is, azért, hogy a másiknak örömet szerezzen. Ezt minden külső kényszer nélkül, szabadon teszi. Örömet talál a másik ember szolgálatában.

Teszt: Vannak-e nehézségeid a határok meghúzásában?

Értékeld 1-10-ig, hogy mennyire igazak rád az alábbi állítások olyan helyzetekben, amikor NEM-et szeretnél mondani! Azután jelöld be azt a hármat, amelyikre a legmagasabb pontszámot adtad!

Ha nemet mondok,

 1. félek, hogy a másik haragudni fog.
 2. attól félek, hogy megbántom a másikat.
 3. önzőnek fognak tartani.
 4. hálátlannak fognak tartani.
 5. elveszíthetem a másikat. Félek az egyedülléttől, a kiközösítéstől.
 6. mások azt fogják hinni, hogy haragszom.
 7. bűntudatot érzek.
 8. engedetlenek vagyok.
 9. felégetem a hidakat magam mögött. Nem viszakozhatok.
 10.  nem fogom megkapni a másiktól azt az elismerést, amelyre szükségem van.

Ha a fenti kérdések közül legalább kettőre magasabb pontszámot adtál, mint 5 pont, engedékeny vagy. Valószínűleg gyakran nehezedre esik nemet mondani.

Miért nem mersz nemet mondani?

A legtöbb embert gyerekkorában úgy nevelték, hogy legyenek segítőkészek, kedvesek, inkább a másik ember szükségleteire figyeljenek, „ne legyenek önzők”.

Éppen ezért nehéz felnőttként is eldönteni, hogy hol a határ az önzés és a jogos személyes szükséglet között.

 •  Önző dolog, ha nem segítek egy munkatársamnak, aki nem készült el a feladataival, mert egy óra késéssel jött be reggel dolgozni?
 • Önző vagyok, ha este 8-kor nem veszem fel a telefont, amikor a főnököm hív?
 • Önző vagyok, ha szombat délután nem megyek be az iskolába, hogy a többi szülővel közösen kifessem a gyerekem osztályának tantermét, hanem inkább elmegyek kirándulni vagy moziba?

Nem is olyan könnyűezekre a kérdésekre válaszolni. És mivel nem egyértelmű, hogy mások mikor tartanak miket egy helyzetben önzőnek, a legtöbben inkább igent mondanak, hogy jobb színben tűnjenek fel társaik előtt, hogy „szeressék őket.”

Félelem az egyedülléttől, a kiközösítéstől

Sokan azért nem mernek nemet mondani, mert félnek a kiközösítéstől, vagy attól, hogy elveszítik a barátaikat, a társukat, és egyedül maradnak. Emiatt inkább mindent megtesznek, hogy a másik kedvében járjanak.

Sok évszázaddal ezelőtt a kiközösítés valóban a halált jelentette, mert azok között a körülmények között az ember csak csoportban tudott túlélni. De még 100-200 éve is igaz volt ez az asszonyokra: ha a férjük elhagyta őket vagy meghalt, könnyen koldusbotra juthattak, hiszen nem volt saját, önálló keresetük. A mai világban ez már nincs így, mégis az ösztönök szintjén tovább él bennünk ez a tapasztalat, és gyakran túlzott alkalmazkodásra késztet.

Menekülés a bűntudattól

Gyakran a bűntudat akadályoz meg minket abban, hogy meghúzzuk a határt, és nemet mondjunk. Főképp, ha van a környezetünkben valaki, aki bűntudatkeltő mondatokkal manipulál minket. Hogyan reagálsz az ilyen manipulatív, bűntudatkeltő mondatokra?

 • De hát olyan egyedül vagyok nélküled. Miért nem látogatsz meg gyakrabban?
 • Úgy látom, mindenki más fontosabb neked, mint én!
 • Hogy tehettél ilyet velem?
Húzz határokat és lélegezz fel!
Húzz határokat és lélegezz fel!

Határaim lefektetése 6 lépésben

 1. Figyelj a belső hangodra, érzéseidre!
  • Ahhoz, hogy meg tudd húzni a határaidat, az első lépés az, hogy megtanulj magadra figyelni, a saját érzéseidet, belső szükségleteidet felismerni.
  • Tudatosan próbáld megfigyelni az érzéseidet egy-egy szituációban: Mielőtt igent mondasz egy túlórára, egy újabb feladatra, próbálj befelé figyelni! Milyen érzések kavarognak benned? Dühös vagy? Szorongsz? Ideges, feszült vagy?
  • Ha a családtagod, főnököd, munkatársad vagy barátod kérése negatív érzéseket vált ki belőled, ne nyomd ezt rögtön el magadban!
 2. Ismerd fel, ha elérted teljesítőképességed végső határát!
  • Ha egy újabb feladat hallatán legszívesebben elfutnál vagy elbújnál, ha úgy érzed, nem bírod még ezt is bevállalni, nem az a megoldás, hogy nyelsz egy nagyot és szenvedsz. Senki sem mindenható, hidd el, hogy ha te nem vállalod azt a feladatot, meg fogják tudni oldani a társaid valahogy másképpen. Engedj mást is a munkához!
 3. Egyértelműen fejezd ki, hogy mit érzel!
  • Ne várd el, hogy a másik gondolatolvasó legyen! Adj hangot annak, ha valami túl sok, ha nem akarod vagy tudod megcsinálni.
  • Ideális esetben minél hamarabb tedd meg ezt a lépést, ne pedig csak nyeld a mérged addig, amíg nem robbansz.
 4. Nyíltan mondj nemet!
  • Nem kell mindig mindenre igent mondani. Sőt, környezetednek is jobb, ha időnként tudsz nemet is mondani, mivel így biztosak lehetnek abban, hogy amikor igent mondasz, azt komolyan vehetik.
 5. Engedd el a bűntudatodat!
  • Ha valamire nemet mondasz, attól még nem vagy rossz ember. Neked is jogod van saját szükségleteid és igényeid érvényesítésére. Ha nem mindig csak a másik igényeit igyekszel kielégíteni, hanem néha törődsz a saját jólléteddel is, az még nem önzés. jelszavad legyen: Néha igen, néha nem.
 6. Kísérletezd ki az egyensúlyt az igenek és nemek között!
  • ne feledd: sem a túl merev határok, sem a túl képlékenyek nem szolgálják az életet.

Miért fontos figyelnünk a határainkra?

Lelki egészségünk megőrzése és kiegyensúlyozott életvitelünk megteremtése érdekében fontos, hogy tudatosan foglalkozzunk határainkkal. Ennek hiányában állandóan túlhajszoltak leszünk, mások igényeinek igyekszünk maximálisan megfelelni, miközben saját fizikai-lelki szükségleteinkre ügyet sem vetünk.

Az élet minden területén meg kell húznunk ezeket a határokat, hogy jól működő kapcsolatokban legyünk a környezettel és önmagunkkal.

Néhány gyakorlati példa:

 • Időbeosztás: Bármennyire is szeretnénk mindenkinek segíteni vagy mintadolgozó lenni, minden nem fér bele az időnkbe. Bizonyos dolgokra nemet kell mondanunk. Még mindig jobb rögtön az elején nemet mondani, mint elvállalni egy feladatot, megbeszélni egy találkozót stb, amelyre aztán nem lesz időm.
 • Fizikai fronton: erőink végesek, korunk előrehaladtával pedig egyre könnyebben elfáradunk, csökken állóképességünk, fizikai terhelhetőségünk. Nem szégyen segítséget kérni, vagy egyes feladatokra nemet mondani.
 • Érzelmi terület: Van, amikor érzelmileg stabil állapotban vagyunk, ilyenkor szívesen meghallgatjuk mások problémáit, lelki támaszt nyújtunk nekik. Van, amikor erre képtelenek vagyunk, mert magunk is úgy érezzük, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok. A határok hiánya érzelmi kimerüléshez, sőt kiégéshez vezethet.
 • Pénzügyi területen: Van, amikor nemet kell mondanunk önmagunknak, és bármennyire is csábító egy leárazás, mégsem veszünk meg egy új ruhát. Vagy éppen mégsem támogatunk valakit anyagilag, mivel mi sem állunk most éppen olyan jól.
 • Emberi kapcsolatainkban is fontos a határok meghúzása: egyfajta kölcsönösségre, egyensúlyra kell törekednünk akár családi, baráti vagy munkahelyi kapcsolatról van szó. Ha valaki mindig csak ad, mert nem képes határokat meghúzni, az felborítja az egyensúlyt személyes kapcsolataiban, és előbb-utóbb úgy fogja érezni, hogy mindenki csak kihasználja.
Keress egy támogató csoportot és egy hobbit!
Keress egy támogató csoportot és egy hobbit!

Mit tehetünk azért, hogy megtanuljunk nemet mondani?

 1. Válaljuk a felelősséget saját gyenge határainkért!

Ha mások irányítanak, manipulálnak, nemcsak ők a hibásak, hanem nekünk is lépéseket kell tennünk azért, hogy ki merjük fejezni igényeinket, meghúzzuk a határt.

Fejezd be a füstölgést vagy a siránkozást, és tégy meg egy lépést magadért!

 • Először is gondoljuk át, hogy mitől félünk, miért nem merjük egyértelműen kifejezni igényeinket!
 • Keressünk olyan támogató csoportot vagy személyeket, akik segítenek ebben a tanulási folyamatban. Ha sok barátunk, ismerősünk van, ha különböző csoportokba tartozunk, kisebbnek fog tűnni annak kockázata is, hogy valakit elveszíthetünk őszinteségünk miatt.
 • Kis lépésekkel kezdjük! Először kevésbé „veszélyes” terepen gyakoroljuk a nemet mondást.
 • A határok meghúzása nagyobb önállóságot és függetlenséget feltételez. Ne legyünk kishitűek! Mindenki meg tud találni az életben olyan területeket, amelyben ügyes, ahol némi szorgalommal és tanulással kibontakoztathatja képességeit.

 Te miben vagy jó? Jó a kézügyességed? Szépen énekelsz? Jól főzöl? Hol tudnád ezt a képességedet tovább csiszolni? Hol tudnád ezt a képességedet kamatoztatni?

 • A bűntudat az önmagunk felett ítélkezés állapota. Ne ítélkezz mások felett, és légy megbocsátóbb magaddal szemben is. Ha hibáztál is, nem kell azért halálra gyötörni magadat! Legközelebb jobban sikerül.

És főképp: Ne legyen bűntudatod, ha nem engeded kihasználni magadat, vagy ha felnőttként önálló életet akarsz élni, és elhagyod a szülői házat.

Van, amikor egy kapcsolatban nem tudod megadni azt, amit a másik igényel. El kell távolodnod az energiavámpír, manipulatív embertől érzelmileg, és ehhez az kell, hogy ne lakj együtt vele, hogy kevesebbet találkozzatok.

Ne legyen bűntudatod! Keress olyan kapcsolatokat, ahol könnyű szívvel tudsz önzetlen lenni

Aki szabadon tud nemet mondani, az szabad arra is, hogy IGEN-t mondjon most már minden titkos neheztelés, elégedetlenkedés és bosszúság nélkül.

A nemet mondás művészete

 • Gyakorlat teszi a mestert. Kezdd el a gyakorlást kis lépésekben. Olyan helyzetben vagy olyan emberrel szemben, amely nem tűnik annyira fenyegetőnek.
 • Készülj fel előre! Gondold át, hogy mit fogsz mondani!
 • Keress olyan mondatokat, amelyek nem lesznek bántók a másik fél számára. Pl. Lenne hozzá kedvem, de pihenésre van szükségem. Kedves, hogy gondoltál rám, de most nem szeretnék ebben részt venni. Ezt most nem tudom vállalni. Úgy gondolom, ez nem az én területem. Ez sajnos nem fér bele az időmben ezen a héten.
 • A határok meghúzása a döntéssel kezdődik. El kell döntened, hogy változtatni akarsz, majd keresd meg azt a területet, amellyel kezdeni fogsz.
 • Olvasd el a döntésről szóló bejegyzést is! Itt: https://xn--irodalomterpia-5gb.hu/jo-dontest-hozni/

Felhasznált irodalom:

Dr. Henry Cloud-dr. John Townsend: Határaink. Mire mondjunk igent, és mire nemet, hogy saját kézben tarthassuk az életünket? Harmat Kiadó, 2020.

További cikkek a témában: https://kepmas.hu/hu/hogyan-mondhatunk-nemet-hatasosan

https://www.leleklabirintus.hu/l/a-nemet-mondas-szuperkepessege/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük