Kategóriák
Biblioterápia Mit olvassak

Könyvheti sikerkönyv, amely garantáltan átrendezi a könyvespolcodat!

Lehet-e receptre felírni az olvasást? Segít-e, ha például egy szakítás után olyan könyvet olvasok, amelynek főszereplője ugyanebben az élethelyzetben van?

SZÖVEGLELŐ. Találd meg magadat az irodalomban (Libertine Könyvkiadó, 2023)

Könyvajánló

Szöveglelő. Libertine Könyvkiadó. KÖnyvajánló
Szöveglelő. Libertine Könyvkiadó, 2023.

Mit olvassak, ha…

Mit olvassak,

 • ha bűntudatom van,
 • ha evészavarral küzdök,
 • ha babát várok,
 • ha gyászolok,
 • ha honvágyam van,
 • ha szerelmes vagyok?

Angol nyelvterületen már hosszú hagyománya és szakirodalma van a „receptre olvasásnak,” Magyarországon a Szöveglelő az első ilyen nagyszabású próbálkozás.

Szöveglelő – lexikon vagy olvasmánylista?

A Szöveglelő tíz irodalomterapeuta közös alkotása. Talán leginkább egy lexikon és egy könyvajánló lista sikeres vegyítésének mondanám a könyvet, amely 100 szócikket tartalmaz A-tól Z-ig.

Tematizál örömteli élethelyzeteket, komoly életvezetési válságokat és a hétköznapi élet megannyi helyzetét: alkoholizmustól a zaklatásig.

Azért ne ijedjen meg senki, vannak benne könnyedebb témák is, például az álmodozás, a disztrópia vagy az utazás. De azért, ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom, hogy többségében nehéz élethelyzeteket és állapotokat dolgoz fel a kötet.

Minden szócikk először röviden meghatározza a tárgyalt fogalmat (elhallgatott múlt, egyedüllét, gyerekkor, közösség, klímagyász stb.), majd röviden ismerteti az ide kapcsolható három-négy ajánlott irodalmi szöveg tartalmát. A szócikk végén felsorolásszerűen további olvasmányokat találhatunk.

A könyvet tehát nem az első oldalon kezdve kell elolvasnunk, hanem tetszés szerinti sorrendben, a minket érdeklő fogalmakra rákeresve, ide-odalapozgatva. Az ajánlott szövegek rendkívül változatosak:

 • klasszikus és kortárs regény,
 • ifjúsági bestseller és 18+-os könyv,
 • magyar és külföldi szerzők,
 • regények, novellák, versek…
 • Balzactól Vámos Miklósig,
 • Háy Jánostól Leiner Lauráig,
 • Sally Rooney-tól, Szabó T. Annáig

rendkívül széles az ajánlott művek palettája. Ki-ki megtalálhatja a neki tetsző olvasmányt.

Ki, mikor, mit olvasson?

Minden olvasó más. Sőt ugyanaz az ember is más és más könyvet olvas különböző élethelyzetekben és korszakaiban. Nem mindegy, hogy a strandra keresek valami olvasnivalót vagy éppen az élet nagy kérdései foglalkoztatnak. Emiatt nem vállalkozhatom arra, hogy megítéljem, mennyire lesznek hasznosak a Szöveglelő szerzői által egy-egy témához kínált olvasmányok. De azért ne mondjunk le egy „próbafúrás”-ról! Találomra felnyitottam a kötetet egy szócikknél: Útkeresés. Lássuk, milyen szövegek illenek a témához!

Útkeresés – könyvekkel

A három javasolt mű:

 • Thomas Mann Toni Kröger,
 • Péterffy Gergely Kitömött barbár,
 • Tompa Andrea Haza

Thomas Mann elbeszélése régebben (talán ma is) benne volt/van a gimnáziumi szöveggyűjteményben, de a hozzáfűzött rövid ismertető gondolatok, elemzés, mégis érdekes, elgondolkodtató. Péterffy könyve a 2014-es év nagy könyvsikere volt, Tompa Andrea 2020-ban kiadott könyve szintén elég ismert, valószínű sokaknak nem fog újdonságot jelenteni a Szöveglelő olvasói közül.

Az azonban vitathatatlan, hogy mindhárom szöveg nagyon jól illik az útkeresés témájához, a rövid tartalmi leírások pedig alkalmasak arra, hogy felkeltsék a könyvek iránt az érdeklődést.

A további ajánlások között örömmel fedeztem fel Hermann Hesse Pusztai farkasát (1927), annak idején 18-20 évesen faltam Hesse könyveit. Vajon, ha újraolvasnám valamelyiket ‒ ott sorakozik a könyvespolcomon az összes kötete ‒, most is olyan reveláló hatásúak lennének rám? Kicsit félek kipróbálni.

Egész más típusú, női útkeresésről szóló könyv Szécsi Noémi Egyformák vagytok (2017) című regénye: két gyerekkori barátnő, Emília és Elza különböző életstílusa, gondolkodásmódja jelenik meg a napjainkban játszódó regényben.

Keresve sem lehetne a fentiektől gyökeresen eltérőbb könyvet találni, mint Kassák Lajos Egy ember élete című kétkötetes, 1.260 oldalas monumentális művét, amelyben gyerekkorától a kommün (Tanácsköztársaság) bukásáig igyekszik rögzíteni, saját szavaival élve „szinte iskolázatlan egyszerűséggel és mechanikus pontossággal” élete történéseit azért, hogy választ kapjon a Ki vagy? És hogyan lettél azzá, aki vagy? kérdésekre.

Az útkeresés témához további javasolt kötetek még a Szöveglelőben: Gurubi Ágnes Szív utca (2020), Halász Rita Mély levegő (2022), Sándor Anikó El Camino ‒ az út, ami hazavisz (2011).

Összefoglalva

A Szöveglelő nem az a könyv, amelyet kikölcsönzünk a könyvtárból, aztán néhány hét múlva kiolvasva visszavisszük. Lényegében egy kézikönyv, amelyet időnként leemelünk a könyvespolcunkról, és bele-beleolvasgatunk. Nagyon igényes kiállítású: dombornyomott, keménytáblás, ráadásul élfestett, úgyhogy az ára is elég borsos: 6.499 Ft.

Nemcsak külsejében, de tartalmában is igen igényes könyv a Szöveglelő. Köszönhető a tíz, szakmailag kiválóan felkészült szerzőnek, akik mindannyian gyakorló irodalomterapeuták: Bálint Lilla, Dr. habil. Béres Judit, Berta Beáta, Borbély Zsuzsa, Fekete Edina, Dr. Matuszka István, Novák Szilvia, Rudolf Panka, Szakács Emília, Dr. G. Tóth Anita jegyzi az egyes szócikkeket. És ne feledkezzünk meg a könyv gondos szerkesztőjéről, dr. Németh Luca Annáról és a Libertine Könyvkiadó kiadóvezetőjéről, Szabados Ágnesről sem, akik nélkül nem születhetett volna meg ez a könyv.

A Szöveglelő a 2023-as Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Valóságos közelharcot kellett vívnom a Libertine Könyvkiadó sátránál, hogy szerezhessek belőle egy példányt. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeret vagy szeretne olvasni, és az önismerettől sem retten vissza.

SZÖVEGLELŐ. Találd meg magadat az irodalomban. Libertine Könyvkiadó, Bp., 2023., 519 oldal

Kapható a Libertine Könyvesboltban és webshopban: https://www.libertinekonyvesbolt.hu/Konyvek/Szoveglelo-Talald-meg-magad-az-irodalomban

A könyvről készítettem egy videót is az irodalomterápia mindenkinek youtube csatornámra:

Mit olvassak? Szöveglelő. Libertine Könyvkiadó, 2023

Kollarits Krisztina

irodalomtörténész, irodalomterapeuta

Interjú az Szöveglelő egyik szerzőjével, Fekete Edina irodalomterapeutával itt: https://nlc.hu/eletmod/20230706/fekete-edina-irodalomterapeuta-interju-szoveglelo/

Nektek tetszett a könyv? Várom a véleményeteket kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük