Kategóriák
Biblioterápia újévi fogadalmak

Négy újévi fogadalom, amelyet neked is érdemes betartani

Meddig tart ki az újévi fogadalom? Mit érdemes megfogadni és hogyan lehet megvalósítani? Tippek, szempontok a tartós változáshoz.

Meddig tart ki az újévi fogadalom? Mit érdemes megfogadni és hogyan lehet megvalósítani? Tippek, szempontok a tartós változáshoz.

Mi segíthet abban, hogy kitarts újévi fogadalmaid mellett?

1. Először is légy őszinte magadhoz!

Gondold át, mi az, amit tényleg szeretnél megváltoztatni az új évben? Lehet, hogy van rajtad néhány kiló felesleg, kézenfekvő lenne, hogy a fogyásra vonatkozzon újévi fogadalmad… Ha magadba nézel, lehet, hogy rájössz, hogy ennél sokkal fontosabb számodra, hogy több időd legyen a barátaidra, és ne kelljen annyit túlóráznod.

Már megint túlóra!

2. Fogalmazd meg pozitívan és konkrétan, hogy mit szeretnél!

Ne azt mondogasd magadnak, hogy ezentúl nem leszel olyan hülye, hogy tovább bent maradj a munkahelyeden, hanem inkább: Ezentúl időben végzek a feladataimmal. Így, ha lejár a munkaidőm, már indulhatok is haza.

3. Készíts egy tervet!

Ahhoz, hogy elérd az újévi fogadalmadban kitűzött célt, új szokásokat kell kialakítanod. Nem elég az elhatározás: kutatások szerint 30 napig rendszeresen kell valamit csinálni ahhoz, hogy szokásunkká váljon. Először elég lesz, ha napi 10 percet szánunk a változásra, ebben könnyebben fogunk kitartani 30 napig, mint ha napi egy óráról lenne szó.

Az új szokás kialakításának elméletéről és gyakorlatáról részletesebben olvashatsz itt:

S.J. Scott: A szokás hatalma. 127 apró trükk a boldogabb, egészségesebb és gazdagabb életért. Édesvíz Kiadó, Bp., 2018.

Szintén hasznos az esti visszapillantás is: szánj néhány percet esténként arra, hogy átgondold a napodat abból a szempontból, hogy mennyivel jutottál közelebb célod eléréséhez. Vannak olyan határidőnaplók, amelyekben színezéssel, matricával vagy más módon értékelheted az aznapi teljesítményedet.

4. Motivációs kollázs

Céljaink elérését segítheti egy motivációs kollázs elkészítése is. Fotókból, újságkivágásokból, rajzokból stb. készíthetünk egy képet, amely céljainkra emlékeztet. Nem a kép esztétikai értéke a fontos, hanem hogy már készítése közben is elmélyült bennünk a vágy az adott cél elérése után, ugyanis nemcsak elképzeltük vagy szóban megfogalmaztuk, hanem leírtuk, sőt egy szimbolikus kép formájában is feldolgoztuk, konkrét formát adtunk annak, ami eddig csak homályos vágyakozásként élt bennünk.

Ha a képet kirakjuk a falra vagy íróasztalunkra, vagy időnként elővesszük, segíteni fog abban, hogy kitartsunk célunk mellett.

Motivációs kollázs

Négy újévi fogadalom, amelyet neked is értelmes betartani

1. Több időt szánok kedvenc elfoglaltságomra

Mi az, amit igazán szeretsz csinálni? Ami feltölt, amitől jobb kedved támad?

Olvasás, sport, társasjáték, rajzolás, fotózás?

Az elmúlt egy hétben mennyi időt szántál kedvenc elfoglaltságodra?

2. Nem hasonlítgatom magamat másokhoz

Sohasem leszel elégedett az életeddel, ha magadat másokkal összehasonlítgatod. Mindig van, akinek nagyobb a háza, szebb helyen nyaralt, jobb az alakja, szebb a frizurája, nagyobb karriert futott be, mint te… Általában csak akkor döbbenünk rá valaminek az értékére, amikor elveszítjük, addig természetesnek tartjuk.

Érdekes, hogy soha nem azokkal hasonlítgatjuk össze magunkat, akik nálunk szegényebbek vagy kevésbé szerencsések. Pedig akkor valószínű azonnal csökkenne az elégedetlenség-szintünk.

Tanuld meg értékelni azt, amid van, amit elértél. Ehhez segíthet, ha hála naplót vezetsz. Minden este szánj rá 10 percet és írd fel magadnak, hogy miért lehetsz ma hálás.

3. Megtanulok egy új képességet!

Valahányszor sikerül egy új területen nagyobb jártasságot szereznünk, az sikerélménnyel, örömmel, büszkeséggel tölt el minket. Mi lehet az az új terület, amelynek megismerése hasznos és érdekes lenne számodra? Egy új idegennyelv elsajátítása legalább alapfokon? Tánctudásod fejlesztése vagy inkább rajzolni vagy fotózni szeretnél?

4. Rendet tartok magam körül!

Sokunknak nagy nehézséget okoz a rendrakás, és főképp a rend megtartása. Pedig környezetünk rendezettsége befolyásolja lelkiállapotunkat, hangulatunkat. És fordítva is igaz! Ha jól vagyunk, könnyebben tudunk úrrá lenni a szobánkban vagy a szekrényünkben uralkodó káoszon.

A változáshoz idő kell

A változás egy folyamat. Nem megy egyik pillanatról a másikra. Éppen emiatt veszítjük gyakran el a kedvünket néhány nap vagy hét után, és hagyjuk abba azt, amit újévkor még olyan lelkesen kezdtünk el.

Oszd fel a nagy célt kisebb egységekre! Ha egy kisebb mérföldkövet elértél, ünnepeld meg, jutalmazd meg magad!

A változáshoz idő kell

Változás és önismeret

Az önismerethez gyakran félelem, negatív érzések kapcsolódnak. Önismeret? Mi rossz derülhet még ki rólam? Vagy: Nincs rá szükségem, ismerem én magamat, mint a rossz pénzt!

Minden változás kiindulópontja az önismeret. Ha nem törekszel önismereted elmélyítésére, de életedben nagy változásokra vágysz, az olyan, mintha elmennél az orvoshoz gyógyszert kérni, de nem árulnád el, hogy mi a bajod. Próba szerencse alapon is felírhat neked gyógyszert, de ez mennyire lesz hatékony?

Olvass önismereti könyveket vagy menj el egy önismereti csoportba! A változást hamarosan tapasztalni fogod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük